Početna Kultura Večeras prvi deo onlajn predavanja o Novom groblju – beogradskom muzeju...

Večeras prvi deo onlajn predavanja o Novom groblju – beogradskom muzeju na otvorenom

Foto: Fragmenti prološti

Ljubitelji istorije i zanimljivih priča večeras ponovo imaju mogućnost da čuju onlajn predavanje o beogradskom Novom groblju. Nedavno predavanje  Milorada Mileta Stokina master muzičkog umetnika – solo pevača je izazvalo je veliko interesovanje, tako da će večeras biti prvi deo predavanja o ovom, kako ga drugačije nazivaju Beogradskom muzeju na otvorenom.

Organizatori su Centra za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“ i grupa Fragmenti prošlosti. Predavač Milorad Stokin se bavi istraživačkim i predavačkim radom u domenu srpske kulturne istorije. Autor je jedne knjige i više naučnih radova kao i urednik stranice Fragmenti prošlosti.

„Novo groblje u Beogradu poseduje veliki broj skulptura visoke umetničke i komemorativne vrednosti. Mnoge od njih poseduju i simbolička značenja kojima se isticao životni poziv preminulih, tuga porodice za njim ili načina kako je okončao svoj životni put, što je posebno uočljivo kod nastradalih pilota. Takođe, posebno su uočljiva simbolička rešenja spomenika nad grobovima dece i mladih. O svemu tome biće reči na našem predavanju o Novom groblju kao jedinstvenom beogradskom muzeju na otvorenom. Videćete mnoštvo ovakvih skulptura i čuti o njihovim simboličkim značenjima” jedna je od najava za ovo divno predavanje.  Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem linka