Početna Događanja Glasajte za srpsku naučnicu Gordanju Vunjak-Novaković u finalu Evropske nagrade za pronalazače...

Glasajte za srpsku naučnicu Gordanju Vunjak-Novaković u finalu Evropske nagrade za pronalazače u kategoriji Životno delo

Foto: sa stranice Evrospke nagrade za pronalazače

Do 17. juna građani Srbije, srpskog rasejanja, kao i srpskog porekla mogu dati svoj glas naučnici Gordani Vunjak-Novaković, koja je nominovana je za finalistu Evropske nagrade za pronalazače 2021. Rad srpsko-američke naučnice Gordana Vunjak-Novaković nominovan je za inovativni doprinos u biomedicinskom inženjerstvu i rešio je kompleksne probleme u vezi sa zamenom oštećenog tkiva. Ovo je prvi put da je jedan naučnik iz Srbije bude jedna od troje finalista u prestižnoj kategoriji „Životno delo“.

Profesorka Vunjak-Novaković se dve decenije bavi istraživanjima i primenom bioreaktora koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji. Sa svojim timom naučnika napravila je srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srčani mišić odraslog čoveka, što predstavlja pravu revoluciju u medicini kakvu poznajemo. Trenutno istražuje i da li bi njihova tehnologija mogla da pomogne i oporavku pluća oštećenih usled Kovid-a 19.

Evropski zavod za patente (EZP) će u četvrtak, 17. juna 2021. biti domaćin prve onlajn dodele Evropske nagrade za pronalazače, koju će gledaoci moći da gledaju u živo na inventoraward.org.

Evropska nagrada za pronalazače jedna je od najprestižnijih evropskih nagrada za inovacije. Pokrenuta od strane EZP 2006. godine i odaje priznanje pojedinačnim pronalazačima i timovima pronalazača čiji pionirski izumi pružaju odgovore na neke od najvećih izazova našeg doba.

Finaliste i pobednike bira nezavisni žiri sastavljen od međunarodnih autoriteta iz oblasti biznisa, politike, nauke, akademske zajednice i istraživanja.

Žiri ocenjuje predloge na osnovu doprinosa tehničkom napretku, društvenom razvoju, ekonomskom prosperitetu i otvaranju novih radnih mesta u Evropi. Nagrada se dodeljuje u pet kategorija (Industrija, Istraživanje, Mala i srednja preduzeća, Zemlje koje nisu članice EZP i Životno delo).

Pored toga, na sajtu onlajn glasanjem javnost bira dobitnika Nagrade publike među 15 finalista.