Početna Događanja Vidovdan u Braunau

Vidovdan u Braunau

Sa parastora na vojnom groblju u Braunau

Na Vidovdan, kada se srpska crkva seća na blažene uspomene Sv. kneza Lazara i Sv. Mučenika srpskih, u hramu Sv. apostola i evangeliste Marka u Branau u Austriji služena je sveta liturgija. Bogosluživao je nadležni paroh jerej Andrej Živković.

U popodnevnim časovima, na vojnom groblju u Braunau na Inu služen je parastos tragično stradalim srpskim vojnicima i civilima u Prvom svetskom ratu (1914-1918). Zbog epidemioloških mera koje su trenutno na snazi, određen broj ljudi je došao da se pomoli za njihov pokoj duše.

Među 1.458 sahranjenih tokom Prvog svetskog rata, najmanje je 20 srpskih vojnika i civila. Groblje se sastoji iz dva dela, koja su odvojena ulicom. U prvom delu groblja nalaze se pojedinačne grobnice, a u drugom grupne ali se one nažalost više ne raspoznaju. Prema istraživanjima ovo groblje je dugo godina bilo zaboravljeno, tek nakon 1960. godine počela je obnova koju su podržale i druge zemlje. Tokom 2005. godine postavljen je pravoslavni krst, kao i obeležja za druge veroispovesti.