Početna Događanja Počast Soluncima na groblju Tijeu kod Pariza

Počast Soluncima na groblju Tijeu kod Pariza

Tradicionalno na Vidovdan ili uoči Vidovdana Srbi iz glavnog grada Francuske sa okolinom odaju počast palim srpskim borcima u Prvom svetskog ratu, na srpskog vojničnkog groblju u Tijeu kod Pariza. Tako je bilo i ovoga puta. Uoči Vidovdana u nedelju u organizaciji udruženja Kralj Petar Prvi, Kraljevina Srbija i Svi Srbi u Parizu i pored lošeg vremena okupio se veliki broj Srba i njihovih prijatelja da odaju pomen i parastos palim borcima. Pomen je služio prota Nikola Škrbić iz Pariza iz crkve Sveti Sava. Minutom ćutanja odana je pošta palim borcima a potom su intonirane i srpska i francuska himna Bože pravde i Marseljeza.

Vence su položili predstavnici više srpskih udruženja iz Francuske. Ispred ambasade Republike Srbije u Parizu konzul Ivana Stanković i izaslanik odbrane pukovnik Dejan Milosavljević. Tradicionalno u obeležavanju ovoga dana učestvovali su i zastavnici ispred Večne vatre na Trijumfalnoj kapiji. Učenici Srpske dopunske škole su polagali cveće u podnožju jarbola, na koje su se viorile srpska i francuska trobojka.

Program na srpskom je vodila Ema Stefanović, a na francuskom prijatelj Srba Filip Renje. Govornici su prisutne podsetili na herojsku borbu srpskih ratnika i srpsko-francusko zajedništvo iz tog doba. Nenad Stojanović iz Udruženja Kraljevina Srbija se zahvalio negovateljima slavnih jubilarnih okupljanja, naglasivši da su ovakvi susreti dug našim junacima koju su dali život za slobodu.

Saša Pešić iz udruženja Svi Srbi u Parizu podsetio je na obraćanje kralja Petra Prvog borcima uoči Kolubarske bitke: „Deco moja, vi ste se zakleli da branite otadžbinu i svog kralja, a ja vas razrešavam zakletve date meni, jer životi, i vaši i moj, pripadaju samo Srbiji za koju moramo pobediti ili umreti. Došlo je vreme da branimo svoju zemlju, njive, ognjišta. Među vama ima i onih koji su posustali i zato svaki onaj koji ne može, neka slobodno odloži oružje i vrati se kući, ja mu praštam. Ostali, napred!”.

Vlada Stefanović ispred Udruženja Kralj Petar Prvi pozvao je sve da budu časni potomci kako bi „bili dobri preci, jer narod koji zaboravi svoju istoriju nema nikakvu budućnost. Zato, pamtimo i ne zaboravimo one koji su nam poklonili svoje živote. Večna im slava!“

Na Srpskom vojničkom groblju u Tijeu počiva 756 srpskih vojnika i Esad paša Toptanija, albanski političar koji je omogućio srpskim vojnicima prelazak preko Albanije i koji je u Parizu ubijen po završetku Prvog svetskog rata).