Početna Kultura „Svečanik” – prvi broj obnovljenog biltena Crkvene opštine Minhen

„Svečanik” – prvi broj obnovljenog biltena Crkvene opštine Minhen

Predstavnici Srpske pravoslavne Crkvene opštine u Minhenu dolazećeg vikenda obeležavaju 75 godina postojanja. Za tu priliku obnovili su i ponovo pokrenuli crkveni bilten „Svečanik”, čiji je prvi broj izašao 1952. godine.

„U godini kada proslavlja 75 godina svoga postojanja, Srpska pravoslavna Crkvena opština Minhen je svoju misionarsku delatnost obogatila pokretanjem crkvenog biltena „Svečanik“. Ideja vodilja ovog poduhvata se ogleda u želji da se članovima crkvene zajednice u formi pisanog medija ponudi novi duhovni, kulturni i informativni sadržaj.Na ovaj način se takođe ukazuje čast istorijskom i kulturnom značaju biblioteke „Svečanik“ koja je bila plod misionarskog i izdavačkog pregalaštva prote Alekse Todorovića, istaknuto je u Crkvenoj opštini Minhen”, istaknuto je na sajtu eparhije nemačke.

U avgustu 1947. godine pokrenut je časopis „Život i rad“. 1952. godine pokrenuta je najplodonosnija edicija „Svečanik“ sa mnogobrojnim izdanjima, među njima posebno poznat crkveni kalendar sa verskom čitankom od 1949.  „Znameniti saradnici „Svečanika“ su bili  sveti Vladika Nikolaj Velimirović, blaženi Ava Justin Popović, prof. Georgije Spektrovski, dr Dimitrije Najdanović, dr Đoko Slijepčević, dr Laza Kostić, prof. Vlajko Vlahović i mnogi drugi. Sve vreme je bio na crnoj listi vladajuće ateističke vlasti Jugoslavije. Kasnije početkom osamdesetih godina će to biti novo i redovno glasilo na srpskom i delimično na nemačkom jeziku pod imenom „Parohijsko pismo“ za dugo godina”, istakao je protojerej-stavrofor Slobodan Milunović.