Ambasadoru Republike Srbije dr Momčilu Babiću u Slovačkoj uručena medalja Drvo mira


Ambasadoru Babicu dodeljena medalja Drvo mira za zasluge u promociji mira, razumevanja i prijateljstva među narodima
Foto: arhiva ambasada Republike Srbije u Slovačkoj

Ambasadoru Republike Srbije u Slovačkoj Republici Momčilu Babiću uručena je medalja Drvo mira, za zasluge u promociji mira, razumevanja i prijateljstva među narodima.

Medalja je uručena u povodu sadnje Drveta mira, kojom je obeležena stogodišnjica smrti srpskog kralja Petra Prvog Karađorđevića. Ovaj važan jubilej obeležila je slovačka organizacija Servare et Manere, na čelu sa predsednikom dr Marekom Sobolom, u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Slovačkoj Republici na srpskom vojnom groblju iz Prvog svetskog rata, u Velikom Međeru. Pod komadnom kralja Petra I, Slovaci i Česi su se borili tokom Prvog svetskog rata u Prvom srpskoj dobrovoljačkoj diviziji.

Medalju drvo mira, koju je uručio osnivač projekta Drvo mira Marek Sobola, dobio je, takođe, episkop Srpske pravoslavne eparhije Austrijske i Švajcarske, Njegovo Preosveštenstvo Andrej.

Predstavnici udruženja Srba iz Slovačke, kao i drugi mnogobrojni prijatelji Srbije su prisustvovali ovom događaju. Manifestaciju je svojim prisustvom ulepšala počasna straža oružanih snaga Slovačke i dobrovoljci u istorijskim uniformama srpske kraljevske vojske iz Čehoslovačke legionarske. Sadnja je izvršena pod pokroviteljstvom NJegovog kraljevskog visočanstva Aleksandra, koji je svim prisutnim gostima uputio pozdravno pismo.

Na Srpskom vojnom groblju u Velikom Međeru počiva preko 6000 saboraca Kralja Petra, učesnika u odbrani Srbije na Ceru, Kolubari i drugim stratištima Prvog svetskog rata. To su oni junaci koji su očitavali lekcije Habsburškim osvajačima sve do dolaska nadmoćnije Nemačke vojske, potom zarobljeni i dovedeni da umru u ovom „Logoru smrti“. Stoga je ovo bilo najbolje mesto za obeležavanje stote godišnjice smrti Kralja Petra.

Marek Sobola je 2018. godine osnovao projekat Drvo mira, koji je već uspešno implementiran u 10 zemalja na tri kontinenta,a drvo mira je do sada posađeno u Uzbekistanu, Lihtenštajnu, Slovačkoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Srbiji, Sjedinjenim Državama, Rusiji, Poljskoj i Austriji.