Početna Kultura „Kraljica Jorgovana” Ane Atanasković

„Kraljica Jorgovana” Ane Atanasković

Na instagram profilu ig_biblioteka izneto je mišljenje o romanu Ane Atanasković Kraljica Jorgovana. „Romansirana biografija Jelene Anžujske, supruge srpskog kralja Uroša I Nemanjića. Kako se navodi na poleđini knjige, priča o jednom izuzetnom životu, koja teče od devojčice do starice, od kraljice do svetice.

Knjiga konkretno prati Jelenin život iz njene perspektive, kroz njene oči, kroz njena osećanja. Vodi nas kroz razne borbe, kroz razna padanja, stradanja, podizanja, kroz mudrost, kroz ljubav, snagu, smelost, oprost. Vodi nas kroz manastire. Ali svaka vrata koja otvoriš pratiće te miris jorgovana.

Ne očekujte od ove knjige zamorne godine, nepotrebne likove, opise iz borbi. Očekujte priču o jednoj posebnoj ženi, o njenom razvoju. Priču o jednoj porodici, običnoj porodici. I priču o lozi Nemanjić”.

Ana Atanasković je književnica, autorka je više romana (Duet duša, Jelena Anžujska, Moja ljubav Nikola Tesla, Kraljica jorgovana, Davorjanka Paunović ), kao zbirki priča (Beogradske majske priče i Beograd je ljubav). Ovih dana iz štampe je izašla njena knjiga Moja ljubav Nikola Tesla na engleskom jeziku. To je priča o Ketrin Mekmehon Džonson. „Ketrin Džonson i Nikola Tesla upoznali su se u osvit njegove velike naučne slave. Kao najbolji prijatelj njenog supruga Roberta, Tesla je bio rado viđen gost u domu Džonsonovih. U Ketrininim dnevničkim zapisima navedeni su brojni detalji ove neobične, platonske ljubavi, oslikano je bujanje jedinstvene, iskrene naklonosti i učvršćivanje bliskog prijateljstva”. Roman koji svakako zaslužuje da bude pročitan.
Više o Ani Atanasković možete pročitati u razgovoru medijskog portala Rasejanje.info
Inače Ana Atanacković je imati druženje sa Srbima u rasejanju 15. oktobra 2022. godine u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču, kada će održati promociju svog romana „Moja ljubav Nikola Tesla“. Organizator je ASKD Vilhelmina Mina Karadžić.

Ana Atanasković napisala je dosta istorijskih romana, među njima i delo posvećeno Nikoli Tesli Moja ljubav Nikola Tesla
Foto: arhiva A. Atanasković /S. Blagojević