Početna Događanja Desa Burazor Aslanidu iz Štutgarta promovisala svoja dela u Beču

Desa Burazor Aslanidu iz Štutgarta promovisala svoja dela u Beču

Austrijsko srpsko kulturno društvo Vilhelmina Mina Karadžić predstavilo je u Beču, na Bogojavljenje, književni, humanitarni i rad na polju kulturnih delatnosti, Dese Burazor Aslanidu, predsednice SPKD Prosvjeta- ogranak u Štutgartu.

O bogatoj biografiji autorke, prisutne je upoznala prof. Svetlana Matić, ističući da je Desa jedna od retkih, koja se svim svojim bićem borila da istina o Srbima dopre do ušiju onih, koji žive i rade na prostorima nemačkog govornog područja. Desa Burazor Aslanidu je rođena u Kozarskoj Dubici, završivši medicinsku školu u Beogradu, odlučila je da veći deo svog radnog veka i života provede u Nemačkoj, ne zaboravljajući svoje korene i poreklo.

Foto: D. Borisavljević

U vreme bombardovanja SR Jugoslavije, organizovala je demonstracije širom Nemačke, izražavajući hrabro svoje neslaganje sa „zločinačkim činom agresije NATO alijanse”, zajedno sa suprugom Paulom Biberom, dugogodišnjim gradonačelnikom grada Baknanga u Nemačkoj. Desin suprug, poreklom Nemac, shvatio je da je srpski narod žrtva agresije i da je, kroz medijsku propagandu, prikazan na pogrešan način u svetskim medijima. Zajedno sa suprugom Burazor, ponosnom Srpkinjom, organizovao je mnogobrojne humanitarne konvoje i lično odlazio u ratom pogođena područja u Srbiji, animirajući sunarodnike da se priključe i daju svoj doprinos u prikupljanju humanitarne pomoći. Taj period borbe za istinu o srpskom narodu i njegovom stradanju na Kozari i u Jasenovcu, gde joj je preko 80  rođaka stradalo, autorka je opisala u svojim romanima „Krugovi života- gradonačelnik i Srpkinja”, za koji je dobila nagradu Akademije Ivo Andrić i „Noć iza berlinskog zida”, u kome prenosi ispovesti Nemaca, u poodmaklim godinama, koji su joj u poverljivim razgovorima, izneli sve strahote stradanja u Drugom svetskom ratu. Ovaj roman ima i dokumentarni karakter,  jer su u njemu sagovornici, jedini živi svedoci genocida, načinjenog nad Jevrejima, Srbima, Romima i drugim narodima.

Desa Burazor je osnovala Prosvjetin ogranak u Štutgartu i organizovala mnogobrojne kulturne aktivnosti na polju očuvanja srpskoj jezičkog i kulturnog identiteta.

Desa Burazer Aslanidu i Svetlana Matić
Foto: D. Borisavljević

U programu je učestvovala i Tamara Dmitrašinović, učenica šestog razreda u OŠ Stefan Dečanski u Beogradu, recitujući dve pesmice iz knjige „Majka”, autorke Svetlane Matić, koja joj je uručila zahvalnicu za učešće u programu i časopis „Danica za mlade”, u izdanju Vukove zadužbine iz Beograda. Tamara, inače, Desina unuka, je uspešna mlada atletičarka i dobitnica nekoliko značajnih medalja i diploma na literarnim takmičenjima u Beogradu. I ovom prilikom, autorka je dokazala da je uspešna majka, sestra i baka, jer su je na ovoj promociji, pored unuke, pratile ćerka Ana Dmitrašinović iz  Beograda, kojoj je Svetlana Mtić poklonila svoju autorsku, dvojezičnu knjigu poezije na srpskom i nemačkom „Majka” i sestra Nada Radonjić iz Beča. Desa Burazor Aslanidu priprema treći roman, pa se nadamo da će u ovoj godini ponovo obradovati svoje čitaoce životnim temama, uz poruke ljubavi i mira, koje treba da budu naše zvezde vodilje, ma gde živeli.

Svetlana Matić je uručila autorki zahvalnicu na podršci u radu ASKD Vilhelmina Mina Karadžić i knjigu „Istorijske (ne) prilike” dr Predraga J. Markovića iz Beograda. Autorka je svoje romane poklonila biblioteci Mina Karadžić. Video zapis i fotografije, iznedrio je Dušan Borisavljević, član Društva.

Za portal Rasejanje.info prof. Svetlana Matić

Video zapis D. Borisavljević