Početna Događanja Odličan uspeh takmičara Kulinarske federacije Srbije na međunarodnom takmičenju kuvara u Riminiju

Odličan uspeh takmičara Kulinarske federacije Srbije na međunarodnom takmičenju kuvara u Riminiju

Protekle nedelje na međunarodnom takmičenju kuvara u italijanskom gradu Riminiju održalo se polufinale najpoznatijeg internacionalnog takmičenje šefova i juniora, „Global Chefs Challenge”, na kome su učestvovali i predstavnici Kulinarske federacije Srbije (KFS). Takmičenje, koje je održano u organizaciji Svetske kulinarske organizacije (World Chefs), okupilo je kuvare iz 40 zemalja, koji su se borili u 4 kategorije za pobedu i pravo da se 2024. godine takmiče na „Velikom finalu” u Singapuru, koje je sastavni deo najmasovnijeg gastronomskog događaja na svetu, svetskog kongresa kuvara.

Ovo takmičenje, veoma poznato u svetu, Svetska kulinarska organizacija je održala sa domaćinima polufinalnog turnira, odnosno Nacionalnom kulinarskom federacijom Italije, kao domaćinom takmičenja za članove sa evropskog kontinenta. Na ovom takmičenju učestvovale su  nacionalne selekcije sa svih kontinenata i svaki predstavlja jednu od 7 polufinalnih grupa sa koje samo najbolji idu u veliko finale.

Predstavnici Kulinarske federacije Srbije ostvarili su fantastičan uspeh na ovom internacionalnom gastronomskom takmičenju šefova i juniora.

Foto: FB D. Stanković

„Rezultati sa kojima se ponosimo, a iza kojih stoji vredan rad su sledeći:

  • kategorija „Global vegan chef”, Goran Radivojević i Saveta Bikić – srebrna medalja i pehar, kvalifikacija za Singapur 2024.;
  • kategorija „Global pastry chef” , Marija Palić i Milan Marinković – srebrna medalja;
  • kategorija „Global chef challenge”, Bane Kockarević i Jovan Lakić – bronzana medalja i
  • kategorija „Global young chef”, Dušan Stankov – bronzana medalja”, preneli su KFS.

Kulinarska federacija Srbije (KFS) je udruženje profesionalnih kuvara, sa osnovnim ciljem unapređenja kvaliteta ugostiteljskih usluga, kadrova, gastronomske struke, promocije i zaštite nacionalne gastronomske tradicije i kulture u Republici Srbiji. KFS kao punopravni član Svetske kulinarske asocijacije (Worldchefs), je zvanični predstavnik Republike Srbije u ovoj krovnoj strukovnoj organizaciji. Nacionalni tim Srbije, predvođen selektorom Dejanom Stankovićem ispred Kulinarske federacije Srbije, branio je boje Srbije na ovom velikom svetskom gastronomskom događaju. Bilo je pravo mesto, kako su istakli u KFS, „za dokazivanje, sticanje novih znanja, i promociju nacionalne gastronomije, kao veoma važnog segmenta kulturnog nasleđa Republike Srbije”. Predstavnici KFS su se zahvalili svima na podršci uz obećanje da će nastavi da niže uspehe i prezentuje struku na profesionalnom nivou.

Nakon Olimpijade IKA i Svetskog kupa, Global Chef Challenge je najznačanije kulinarsko takmičenje na svetu.