Početna Događanja Buđenje proleća na 12.-oj  Večeri mladih pisaca u Beču

Buđenje proleća na 12.-oj  Večeri mladih pisaca u Beču

Dvanaesto po redu Veče mladih pisaca u organizaciji Kluba mladih umetnika Prosvjete iz Beča održano je minule nedelje, u bečkom baru „Kotor”. „Ovog puta, koncept je bio nešto drugačiji: mladi autori poezije i proze su imali priliku da kroz kratke intervjue publici pruže dublji uvid u svoje umetničko stvaralaštvo” istakli su u Klubu mladih umetnika.

Foto: arhiva Bečki teatar mladih

„Teme su, kao i uvek, bile raznolike – kroz stihove i prozna dela provlačili su se povezanost čoveka i prirode, buđenje proleća, žal za otadžbinom, zaljubljenost, strah od života, odnos prema smrti… Nikola Despotović, dugogodišnji član Kluba mladih umetnika, vodio je prisutne kroz dvočasovni program i kratkim razgovorima sa svakim od autora uspeo da publici još više približi njihova razmišljanja. Takođe, umetnici su odgovarali na pitanja prisutnih, što je događaju dalo posebnu dinamiku i draž”, istakla je Vesna Špirić, koja pored Uroša Uljarevića vodi ovaj klub. „Prvi put sam se odvažio da na Večeri mladih pisaca predstavim svoje autorsko delo i veoma sam srećan što u Beču postoji manifestacija koja okuplja mlade autore sa našeg govornog područja”, rekao je Veselin Rafailović, jedan od učesnika. „Ovo je odličan način da se pesnici i pisci povežu međusobno, ali i sa publikom, jer, na kraju krajeva, razmena i deljenje su suština umetnosti“, dodao je on.

„Ukupno deset autora izvelo je svoja dela u intimnom ambijentu malog, među srpskom zajednicom popularnog bara u centru Beča, a na programu se našla i jedna interpretacija stihova Đorđa Balaševića. Gitarista Zoran Dimić je ispratio sve izvođače i tako obezbedio sinergijski efekat dveju umetnosti, što je emocije učinilo još intenzivnijim”, naglašeno je u Klubu mladih umetnika u Beču.

Klub mladih umetnika kao deo SPKD Prosvjeta organizuje Večeri mladih pisaca pod dirigentskom palicom Vesne Špirić i Uroša Uljarevića još od 2016. godine. „U međuvremenu, udruženje je svoje delovanje proširilo i na slikarstvo, ples i glumu. „Dolazak proleća nam uvek ulije dodatnu energiju da još predanije radimo na očuvanju svog jezika i kulture van matice: nedavno smo drugi put izveli pozorišni komad „Izbiračica” pred bečkom publikom, a u Gracu smo imali vatreno krštenje sa autorskom predstavom „Šta to beše ljubav”. Naš kurs latinoameričkih plesova počinje sredinom aprila, tako da smem neskromno da kažem da smo ovog proleća posebno vredni, u nadi da ćemo se još više širiti i napredovati u narednim godinama”, zaključila je Vesna Špirić.