Početna Kultura Film „Enklava” Gorana Radovanovića u ponudi Netfliksa

Film „Enklava” Gorana Radovanovića u ponudi Netfliksa

U bogatoj ponudi vodeće svetske striming platforme Netfliks, nalazi se i film Gorana Radovanovića – „Enklava”, koji je dostupan Netfliksovim gledaocima u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Švedskoj i Belgiji.  Goran Radovanović, scenarista i reditelj ovog nagrađivanog ostvarenja, podseća da je „Enklava” pre pet-šest godina  imala bioskopsku distribuciju u Italiji, Poljskoj i Nemačkoj, te da je prodata u Kini, Skandinaviji, Brazilu, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim tržištima.

Radovanović dodaje: „Izgleda da je prisustvo Enklave na Netfliksu u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Belgiji, ponovo vratilo ovaj film u fokus. A samim tim i problem Kosova i Metohije iz srpskog ugla. Očigledno je da srpska nacionalna tema nije u koliziji sa univerzalnim i globalnim vrednostima! Naravno, presudna je estetika umetničkog”.

Podsećamo, „Enklava” je srpsko-nemačka koprodukcija, a s uspehom je prikazana na više domaćih i međunarodnih festivala, osvojivši brojne nagrade, a bila je i srpski predstavnik u trci za Oskara u kategoriji filmova sa neengleskog govornog područja za 2015. godinu. Ostvarenje koje je imalo svetsku premijeru na 43. Festu, pripoveda o srpskoj zajednici koja je ostala da živi na Kosovu u enklavama. Primorani na ovakav život, ograničeni da žive na skučenom prostoru, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji žive svoje živote na veoma težak način. Šta se dešava kad neko premine u enklavi, a groblje se nalazi van nje, na neprijateljskoj teritoriji?

U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan osamdesetogodišnji starac će, ipak, biti sahranjen zahvaljujući svom unuku, desetogodišnjem dečaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obe zajednice na Kosovu, i srpsku i albansku: da zavoli i stekne prijatelja na suprotnoj strani. Glavne uloge u ovom ostvarenju su tumačili: dečaci Filip Šubarić, Denis Murić, Nenad Stanojković, Milan Sekulić, kao i Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Miodrag Krivokapić, Nenad Jezdić, Meto Jovanovski, Milena Jakšić, Goran Radaković…

Nastanak ovog filma je podržao Filmski centar Srbije.

Izvor: Filmski centar Srbije