Početna Događanja Društvo KUD Karadžić iz Loznice nastupilo na festivalu folklora FolkFaro u Portugaliji

Društvo KUD Karadžić iz Loznice nastupilo na festivalu folklora FolkFaro u Portugaliji

U portugalskog gradu Faro, glavnom gradu oblasti Algarve održan je 20 po redu međunarodni festival folklora pod nazivom „20 godina zagrljaj sveta”. Srbe su predstavili igrači prvog folklornog ansambla KUD Karadžić iz Loznice sa svojim narodnim orkestrom. „Internacionalni festival FolkFaro je jedinstveni omaž slavlja koji okuplja kulturu sa različitih geografskih širina, donoseći međunarodni folklor u šarmantno okruženje Faroa, glavnog grada regije Algarve u Portugalu. Narodni orkestar KUD-a Karadžić, nastupili su na sceni „Passeio da Doca” u pravoj eksploziji energije, uz samu tehničku strogost balkanskih igara…”, istakli su predstavnici KUD Karadžić.

Po zvaničnom otvaranju festivala svi ansambli iz deset zemalja nastupili su u Gradskoj  dvorani (Pozorištu) Faro, a dan kasnije priređen je prijem u Gradskoj skupštini za sve učesnike. Pored mladih iz Srbije nastupili su i igrači iz Indije, Perua, Južne Koreje, Kostarike, Španije, Francuske, Južnoafričke Republike i domaćina Portugala.


Foto: A.Gouveia /FB KUD Karadžić

Sedmodnevni festival „Folkfaro” održan je pod pokroviteljstvom Internacionalnog veća organizacija folklornih festivala i folklornih umetnosti. Srbi iz Loznice predstavili su se svojim kulturno umetničkim umećem, pobravši sve simpatije mnogobrojne prisutne publike. Na njihovom solističkom koncertu pojavilo se više hiljada osoba. Inače ovo društvo je osnovno 1850. godine i jedno je od najstarijih organizovanih kulturno – umetničkih društava na Balkanu i Evropi. Nosi ime Vuka Karadžića, reformatora srpskog jezika rođenog u Tršiću kod Loznice i ima više od 500 članova u folklornim ansamblima, narodnom i tamburaškom orkestru, grupi pevača, amaterskom pozorištu, književnom i likovnom klubu. Pored nastupa na mnogobrojnim festivalima širom Evrope nastupali su i u Australiji, Africi i Aziji.