Početna Informacije Svečanost povodom osnivanja prve dopunske škole na Novom Zelandu

Svečanost povodom osnivanja prve dopunske škole na Novom Zelandu

Od ove školske godine 2023-2024 po prvi put se nastava na srpskom jeziku pri Ministarstvu prosvete Republike Srbije izvodi na Novom Zelandu. Kao što smo pisali Novi Zeland je postao 18. država u svetu u kojoj su formirane dopunske škole srpskog jezika u inostranstvu gde će đaci u školi obrađivati predmete srpski jezik, moja otadžbina Srbija i osnovi kulture srpskog naroda. Preko 50 učenika iz Oklanda, podeljeno je u četiri grupe (mlađi uzrast, dve srednje grupe i stariji uzrast).

Ambasada Republike Srbije u Kanberi u Australiji na čelu sa ambasadorom Radetom Stefanović odigrala je veliku ulogu u osnivanju Dopunske škole srpskog jezika na Novom Zelandu, a velika zahvalnost je upućena i doskorašnjom koordinatorki Srpske dopunske škole za Francusku, Italiju, Slovenija i Maltu Blaženki Trivunčić, kao i nastavnici Jeleni Jablanov Maksimović sa Malte na svim razgovorima podrške

„U znak podrške Srpskoj dopunskoj školi na velikoj svečanosti povodom osnivanje prve Srpske dopunske škole na Novom Zelandu u subotu 16. septembra će prisustvovati i ambasador Republike Srbije za Australiju i Novi Zeland Rade Stefanović. Ambasador Stefanović nam je pružio izuzetnu podršku u ostvarivanju ovog cilja i ovim povodom, će našim đacima uručiti đačke knjižice i „uživo” ozvaničiti naš početak. Mi smo pripremili kratak repertoar, da obeležimo ovaj, za nas, važan događaj i pozivamo Srbe iz Oklanda (i šire ako ste u mogućnosti), da nam se pridružite i podržite nas”, poručili su Srbi iz Srpskog obrazovnog centra Okland sa Novog Zelanda.

Nakon svečanosti, ambasador Stefanović će održati sastanak sa svim našim građanima. „Ovom prilikom Vas srdačno pozivamo da se pridružite, potkovani pitanjima za ambasadora Stefanovića. Za sve dodatne informacije ili pitanja, možete da nas kontaktirate ovde ili putem elektronske pošte kudsvsava@gmail.com”, poručila je ispred Srpsko obrazovnog centra Sanja Žubčić Žilić.

Subota 16. septembar sa početkom u 17 časova, u prostorijama Srpskog kulturnog i obrazovnog centra Okland – Selwyn Village, 43 Target Street Point Chevalier.