Početna Događanja Užičko kolo na Malti igrali svi narodi

Užičko kolo na Malti igrali svi narodi

U Msidi, na Malti održan je prvi put međunarodni festival kultura, koji je proslavio raznolikost zajednica koje žive na ovom ostrvu. Srbe su na ovoj manifestaciji predstavili folklornim nastupom članovi starijeg ansambla KUD Dukat (sa Malte). Oni su izveli koreografiju Igre iz Šumadije uz velike ovacije prisutne publike. Spori pa brzi ritam nikog nije ostavio ravnodušnim, pa je tako nakon nastupa upravo brzi ritam poveo mnogobrojnu publiku u Užičko kolo.


Foto: FB KUD Dukat Malta

„Igrali su Užičko i oni koji nikada nisu čuli za kolo, Indusi, Brazilci, Marokanci, Maltežani, posetioci programa kao i drugi izvođači. Bilo je jako zanimljivo i lepo videti kako kolo i igra uopšte, spajaju ljude na najlepši način. Svi su bili nasmejani i trudili se da uhvate korak sa našim igračima”, istakla je Tamara Popović, umetnički rukovodilac ovoga udruženja. Za nju kao i sve ostale učesnike je ovo je bilo veoma lepo iskustvo kao i „biti deo programa festivala koji slavi raznolikost zajednica na Malti”. Oni su se zahvalili organizatorima predstavnicima migrantske zajednice i opštini Msida, na čelu sa gradonačelnicom Margaret Baldačino, kao i Aleksandru Caleji Zamitu, na organizaciji celog događaja. Takođe veliko hvala je upućeno Slobodanu Rangelovu i Svetlani Radičević, koji su predložili da KUD Dukat predstavlja Srbiju.
U dobrom raspoloženju i druženju veče je provedeno uz dobre igre i druženje kao i razgovoru i dogovoru u učešću na narednim festivalima.