Početna Događanja U Parizu otvoren Sabor književnika, izdavača i turističkih motiva

U Parizu otvoren Sabor književnika, izdavača i turističkih motiva

U organizaciji udruženja Mondo kult Petra Gojkovića i Saveza Srba Francuske, sinoć je u Parizu počeo četvorodnevni Sabor književnika, izdavača i turističkih motiva. Manifestacija je otvorena u svečanoj sali Crkvene opštine Sveti Sava u Parizu. Video porukom iz Beograda, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon pozdravio je prisutne uz divne reči da je istinu o Srbiji 90-ih godina saznao od srpskih pisaca iz Francuske. „Istinu o Srbiji 90-ih moj otac je saznao od srpskih pisaca iz Francuske. Da njih nije bilo, ne bih ni ja bio ovde. Uloga pisaca iz dijaspore je danas važna kao i juče jer se iste laži nažalost ponavljaju. Svesni toga, naša Uprava treću godinu podržava Sabor srpskih književnika, izdavača i turizma, koji je počeo u Parizu i traje do 02.10.”, rekao je Gujon na svečanom otvaranju.


Foto: Savez Srba Francuske

Goste, pesnike iz Srbije i rasejanja, turističke i poslenike iz kulture pozdravili su potpredsednik Saveza Srba Francuske David Jakovljević i Petar Gojković. Svojim prisustvom, ovaj događaj su uveličali ambasadorka BiH u Francuskoj Bojana Kondić Panić, protojerej-stavrofor NIkla Škrbić. Posebnu pažnju izazvao je reprint Miroslavljevog Jevanđalja.

Sabor književnika, izdavača i turističkih motiva nastavlja se Pesničkim maratonom, u subotu 30. septembra od 12 do 18 časova u prostorijama Kulturnog centra Srbije u Parizu (123 Rue Saint-Martin, 75004 Paris) uz književni maraton i druženje sa piscima i turističkom predstavnicima. Nastupiće Tatjana Šotra, Patrik Beson, Suzana Ljepava, Ranka Todorović, Gordana Srećković, Raoman Kanjeva, Igor Mladenović, Vele Mitanoski, Dimče Šipinkarovski, Rodoljub Ćorić, Ljiljna Nešković, Miroslav Stanković, Vesna Klinger, Jelena Mitrović, Dragan Vukašinović, Slavica Srdić Pogrmilović, Marija Vitroija, Rajka Jovanović, Dana Dodić, Niola Šuia, Dragan Marinković i Koviljka Jastrebić.