Početna Događanja Večeras 21.10. se u Luksemburgu prikazuje film „Čuvari formule”

Večeras 21.10. se u Luksemburgu prikazuje film „Čuvari formule”

U Luksemburgu se sutra završava Festival Cineast, posvećen kinematografiji Centralne i Istočne Evrope. Sprski filmovi bili su višestruko zastupljen. Prikazani su „Ovuda će proći put” rediteljke Nine Ognjanović kao i nekoliko manjinskih srpskih koprodukcija: „Domaćinstvo za početnike” Gorana Stolevskog, „Probudi me” Marka Šantića, „Samo kad se smejem” Vanje Juranić, „Ekskurzija” Une Gunjak, „Uzor” Nejca Gazvode, „Preeksponirano” Eleonore Veninove. Prikazan je i film reditelja Gorana Stolevskog – „You Won’t Be Alone”, koji je sniman u našoj zemlji.

Večeras sa početkom u 19 časova u bioskopu Kinepolis biće prikazan film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule”. Prikazom ovoga filma završiće se „filmski deo” festivala, a sutra je zatvaranje. Ovaj film govori o humanosti i empatiji, istinita priča o decenijama skrivanom akcidentnu u Vinči 1958. Godine. Priča je rađena po romanu profesora Gorana Milašinovića.


Foto: SKC Luksemburg

Predstavnici Srpskog kulturnog centra u Luksemburgu su tokom ovog festivala organizovali i srpsko veče, koje je bilo veoma uspešno. „Posle prikazivanja filma „Ovuda će proći put” i u prisustvu naše mlade i talentovane Nine Ognjenović uz podršku Ambasade Republike Srbije u Briselu Srpski Kulturni Centar je pripremio bogatu zakusku uz degustaciju srpskih vina. Svi prisutni su uživali i radovali se lepim i prijatnih razgovorima”, istakla je potpredsednica Centra Snežana Balešević. Ona je istakla da je Srpski centar od ovoga meseca ima i svoju internet stranicu, kao i da će u decembru biti odigrana prva pozorišna predstava na srpskom jeziku.