Početna Događanja Đoko, Jelena i Ognjen Koprivica i pevači umetničkog centra Soko oduševili publiku...

Đoko, Jelena i Ognjen Koprivica i pevači umetničkog centra Soko oduševili publiku u Bernu

Bogat kulturno-tradicionalni program imali su priliku da dožive naši sunarodnici iz Berna sa okolinom u Švajcarskoj, priređen u crkveno-opštinskoj sali hrama crkvene parohije Sv. Ćirilo i Metodije.

Nakon svete liturgije, koju je služio protojerej-stavrofor Stanko Marković, veliki broj vernika i građana se pojavio na koncertu poznatog narodnog guslara Đorđije Đoke Koprivice, koji je bio u pratnji sina Ognjena i ćerke Jelene i dečijeg i ženskog ansambla Umetničkog centra Soko iz Bazela. UC Soko vodi Andrijana Adamović.
Program je vodio pesnik Božidar Mićanović Pivljanin, koji je ujedno bio i organizator ovog kulturnog događaja.


Foto: Rasejanje.info

Đorđije Đoko Koprivica je guslar, narodni pevač, stvaralac, neumorni sakupljač narodnog blaga i autor više knjiga koje neguju našu kulturnu baštinu. Kao i uvek do sada i gde god da gostuje, priredio je pravi spektakl. Izveo je Zidanje Ljubostinje od Svetog Nikolaja, zatim Smrt popa Mila Jovovića od Bože Đuranovića, kao i druge pesme propraćene kratkim istorijskim pričama vezanim za izvedeni događaj. Đoko Koprivica, koga naši sunarodnici vole na svim kontinentima i koji je omiljen, ne samo što izvodi mnoga poznata dela na guslama, već i zbog toga što svojim izvođenjem ume da motiviše druge da se i oni okrenu vrednom delu velike i bogate srpske istorije, koja se vekovima prenosila sa kolena na koleno.

Đorđije je rodom iz Banjana kod Nikšića i još kao mali je pokazivao sklonost ka epskoj poeziji i guslama. Učestvovao je na mnogobrojnim revijama gusala i festivalima.  Po ocenama i žirija i publike je guslar sa najviše osvojenih trofeja u svim svesrpskim zemaljama. „Osam puta je bio savezni prvak i više puta republički. Snimio je na stotine epskih pesama, a među njima se nalaze i pesme najvećih epskih pesnika Radovana Bećirovića, Živojina Đukanovića i Bože Đuranovića. Obišao je sve kontinente od Evrope do daleke Australije i slovi za ambasadora gusala u svetu. Osnivač je vise guslarskih društava i škola gusala. Njegova deca Ognjen i Jelena su na putu da budu velika imena gusala i etno pevanja. Živi i radi u Beogradu”, naglasio je Božidar Mićanović, govoreći o velikom Đoki Koprivici.  

Protojerej-stavrofor Stanko Marković, pesnik Božidar Mićanović i guslar Đorđija Koprivica
Foto: Rasejanje.info

Nastupe Đorđije Koprivice u poslednje vreme obogaćuju i njegova deca, blizanci Jelena i Ognjen. Ognjen izvodi dela na guslama dok Jelena peva tradicionalne srpske izvorne i epske pesme. Njihov nastup je bio takođe bio veoma zapažen u Bernu.

U tri bloka divnih srpskih izvornih pesama prisutnu publiku u Bernu oduševili su i mladi pevači umetničkog centra Soko iz Bazela. Mia Petrović, Dijana Jovičić, Teodora Panić, Marina i Stefan Novaković, Marta i Petra Adamović su tokom dana pokupili velike simpatije prisutnih, ne samo svojim pevanjem i ponašanjem već i zainteresovanošću za muziku, gusle, srpsku tradiciju i baštinu. Pesme Ječam žnjela Kosovka devojka, Zasp’o mi je dragi, Angelina vodu lila, Mesec pređe preko vedro nebo, Usnila je dubok sanak sa Kosova Rada… u njihovom izvođenju dugo su i posle koncerta odzvanjale prelepom crkvenom salom, kao i glas Jelene Koprivice. Marta Adamović je u par muzičkih kompozicija svoje Sokoliće pratila na violini.

Za posebnu pohvalu su i školovani i prelepi glasovi ženskog ansambla Soko, koji su takođe prisutnu publiku ostavili bez daha. Andrijana Adamović, Milica Milutinović i Jelena Janković su još jednom pokazale kako se voli i poštuje tradicija svoga naroda i kako divnim glasovima, pesmama često izvedenim u višeglasju, može da se kroz muziku prikaže i dočara deo istorije i sudbine svoga naroda.

Pevači umetničkog centra Soko iz Bazela
Foto: Rasejanje.info

Takođe odličnim istorijskim i rodoljubivim stihovima svojih pesama kroz sve srpske zemlje publiku je vodio organizator Božidar Mićanović Pivljanin, pesnik. On se svima toplo zahvalio na dolasku zajedno sa ocem Stankom, čiji su predstavnici Crkvene opštine predvođeni članicama Kola srpskih sestara nakon koncerta priredili bogatu zakusku.

U privatnom ambijentu Božidar Mićanović Pivljanin je sa Ljubicom Komar priredio bogat ručak za goste, koji su još par sati uz domaće specijalitete i veliki izbor pića i nezaobilazne domaće slavske kolače uživali u razgovoru sa umetnicima Đokom, Jelenom i Ognjenom Koprivicom kao i Andrijanom Adamović i njenom porodicom. Uz razgovor često su se upotrebljavane gusle i Đokin i Ognjenov nastup ponovo nikoga nije ostavljao ravnodušnim, kao ni divni glasovi Jelene Koprivice i Andrijane Adamović, koje su dirnule dušu svih prisutnih. I u tom ambijentu su se pesme o junacima i događajima iz prošlosti, rimovanim desetercima i osmercima doživele kao i na svim drugim mestima vrlo emotivno.

Redakcija portala Rasejanje.info se zahvaljuje na pozivu i mogućnosti da prisustvuje i uživa u tradicionalnom načinu izvođenja epskih narodih pesama i da se druži sa svima koji vrednuju i neguju baštinu svoga naroda.

Jelena, Andrijana i Milica, deo ženske pevačke grupe Soko iz Bazela
Foto: Rasejanje.info