Početna Događanja Izložba o Mini Karadžić svečano otvorena u Kragujevcu

Izložba o Mini Karadžić svečano otvorena u Kragujevcu

Pred prepunom salom Narodne biblioteke Vuk Karadžić u Kragujevcu, juče (17. novembra) je otvorena izložba o Mini Karadžić, autorke prof. Svetlane Matić iz Beča. Pored direktorke Narodne biblioteke, Anđele Ognjanović, otvaranju su se putem interneta priključili i prof. Matić iz Beča i dizajner Dušan Borisavljević.

„Anđela Ognjanović je pohvalila trud i zalaganje prof. Matić i njen predani rad na tome da Minin lik i delo otrgne od zaborava, istakavši da je takav rad rezultirao sa više projekata i akcija koje su imale veliki značaj za srpsku dijasporu u Beču. Prof. Svetlana Matić istakla da je društvo Vilhelmina Mina Karadžić, na čijem je čelu, do sada postavilo i spomen-ploču u Beču, osnovalo biblioteku koja nosi Minino ime, ustanovilo nagradu „Mina Karadžić”, kao i to da je sledeći projekat Društva izložba o Milici Stojadinović Srpkinji. Njena knjiga „Pevam danju, pevam noću – Pisma Mini Karadžić” je osnova ove izložbe”, prenele su ASKD Vilhelmina Mina Karadžić. „Mina je svestrana ličnost koja je pre svega pomagala svome ocu Vuku, vodila korespodenciju sa preko 300 osoba tokom života, bila naša prva slikarka uz Katarinu Ivanović i prevodila srpske narodne umotvorine na nemački. Ulazila je u najbolje bečke kuće i među prijatelje ubrajala braću Grim, Getea, Leopolda Rankea i druge velikane tog doba”, istakla je Svetlana Matićeva.


Foto: arhiva S. Matić

Dušan Borisavljević se zahvalio prisutnima i istakao da je simbolika izlaganja u Kragujevcu tim veća, zbog toga što je Vuk svoj rad na sakupljanju srpske kulture baštine započeo baš u Šumadiji, kao i to je da se, zbog činjenice da je on iz Kragujevca, ova izložba tretira kao zavičajna u gradu na Lepenici. Izložba će biti izložena do 30. novembra, nakon čega će biti prikazana u Kulturnom centru, u Guči.