Početna Događanja Profesoru Stefanu Pilotu iz Trsta dodeljeno odlikovanje Republike Srbije

Profesoru Stefanu Pilotu iz Trsta dodeljeno odlikovanje Republike Srbije

Profesor Stefano Pilotu iz Trsta protekle nedelje primio je odlikovanje Republike Srbije, koje mu je dodeljeno povodom Dana državnosti Republike Srbije. U prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu, generalni konzul Ivana Stojiljković organizovala je naknadno uručenje odlikovanja koje je ukazom predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, povodom Dana Državnosti,  dodeljeno profesoru Stefano Pilotu. Profesoru Pilotu dodeljena je i zahvalnica i zlatna medalja za posebne zasluge u zastupanju interesa, zaštite međunarodnih prava i promociji istorijskih činjenica vezanih za Republiku Srbiju i srpski narod.
„Kad god ima priliku, ovaj veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda daje sve od sebe da izađe na videlo istina i o stradanju Srba u Hrvatskoj tokom „Oluje“, stradanja Srba u BiH, kao i činjenice vezane za  poslednju učinjenu nepravdu Srbiji, tokom bombardovanja 1999.godine“, navedeno je na sajtu Srpskog konzulata u Trstu. Takođe je istaknuto da profesor Piloto godinama unazad vodi grupe studenata prestižnog Fakulteta političkih nauka iz Goricije da posete i upoznaju Kosovo i Metohiju, a on je to učinio preko 30 puta.
Samostalno je napravio izvanrednu prezentaciju srpske istorije od dinastije Nemanjića do danas sa posebnim osvrtom na značaj događaja koji su se odigrali na našim prostorima  od  1991. godine do danas. Prvog decembra  2017. godine u Trstu je, zajedno sa tadašnjim ambasadorom Republike Srbije pri UNESCO-u, dr Darkom Tanaskovićem, održao konferenciju pod nazivom “Srpska pravoslavna kulturna i religiozna baština na Kosovu i Metohiji”.

Najveća i najčuvenija zasluga tršćanskog profesora Pilota bila je inicijativa za pokretanje Peticije za povlačenje priznanja Kosova(*) od strane Republike Italije,  krajem 2018. godine i osnivanje  Komiteta od desetoro uglednih Italijana (među njima počasna konzulka Loreta Bađo iz Treviza, novinar Stefano Vernole iz Modene, profesor Stefano Piloto iz Trsta i filozof Frančesko Lamendola iz Treviza).
7. marta 2019. članovi Komiteta, profesor Stefano Piloto i počasna konzulka Loreta Bađo, predali su italijanskoj Vladi i Parlamentu u Rimu peticiju i zahtev za povlačenje priznanja takozvane države Kosovo(*) sa ukupno 5.663 potpisa, koji su prikupljeni u periodu od tri meseca na obrascima i onlajn peticijom koju je potpisalo još 27.323 ljudi iz celog sveta. 
Iz svih ovih razloga generalni konzul Ivana  Stojiljković je kandidovala  profesora Stefano Pilota za ovu prestižnu nagradu i danas joj je bila velika čast što je u ime predsednike Republike Srbije Aleksandra Vučića i u ime srpskog naroda mogla da mu uruči  ovo zasluženo odlikovanje.