Početna Događanja Osvećenje nove srpske škole u Lovri u Mađarskoj

Osvećenje nove srpske škole u Lovri u Mađarskoj

Svećani program povodom otvaranja nove škole u Lovri
Foto: FB eparhija budimska

Episkop budimski Lukijan osveštao je prostorije nove srpske škole u Lovri. On je po osvećenju prostorija minulog vikenda prisustvovao svečanom programu povodom predaje na korišćenje ove škole. U pozdravnom govoru, episkop Lukijan je podsetio na značaj obrazovanja i kulture, posebno za nacionalne manjine. Vladika se zahvalio Vladi Mađarske za podršku koju svesrdno pruža Srpskoj manjinskoj zajednici u Mađarskoj.

Svečanom programu su prisustvovali državni sekretar za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama  Šoltes Mikloš, predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić-Sutor, ambasador Srbije Ivan Todorov, ambasador Bosne i Hercegovine Biljana Gutić-Bjelica, dr Aleksandar Jović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva prosvete Srbije, Laslo Kišfaludi, pomoćnik državnog sekretara za osnovno obrazovanje pri Ministarstvu za ljudske resurse Mađarske, poslanici u Parlamentu Karolj Pancel i Ljubomir Aleksov, direktorka škole dr Jovanka Lastić, kao i drugi uvaženi gosti, đaci, roditelji i profesori Srpske škole Nikola Tesla čija područnica je i nova škola u Lovri. Ovom prilikom organizovano je i svečano polaganje zakletve povodom prijema novih državljana u državljanstvo Mađarske a zatim je priređen i kulturno-umetnički program u izvođenju đaka ove škole.

„Istoga dana, vladika Lukijan je u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskom Kovinu dočekao uvažene goste koji su prisustvovali programu u Lovri. Ovom prilikom, episkop i uvaženi državni sekretar za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama su najavili predstojeću opsežnu obnovu našeg manastira za koju će Vlada Mađarske obezbediti značajna sredstva. Gosti su imali priliku da posete manastirsku crkvu i riznicu a sa istorijskim značajem ove svetinje upoznao ih je Kosta Vuković, upravnik Eparhijskog muzeja iz Sentandreje“, istaknuto je u saopštenju vladike Lukijana.