Početna Kultura Na današnji dan 1915. godine u Valjevu preminula naša čuvena slikarka Nadežda...

Na današnji dan 1915. godine u Valjevu preminula naša čuvena slikarka Nadežda Petrović

Izložba pod nazivom „Modernost i nacija” srpske slikarke Nadežde Petrović se može pogledati u Narodnom muzeju Srbije do 15. aprila

Na današnji dan u 1915. godine u Valjevu je preminula čuvena srpska slikarka Nadežda Petrović. „Vođena patriotskim osećanjima, Nadežda Petrović se priključila srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu. Svoje poslednje dane provela je na frontu, radeći kao bolničarka u Valjevu, gde je na današnji dan, 3. aprila 1915. godine, izgubila život. Priliku da je poseti i sa njom po poslednji put porazgovara nije propustio Branko Popović: „Uz litar najbolje kameničke šljivovice, koju sam joj po želji bio doneo, pretresali smo tada po poslednji put važna pitanja našeg mladog slikarstva. To je bio razgovor dostojan umetnika i junaka, Nadežde Petrović”, istaknuto je u Narodnom muzeju Srbije.

Foto: Rasejanje.info

Povodom 150 godina od rođenja velike srpske umetnice u Narodnom muzeju Srbije je na Dan državnosti otvorena izložba pod nazivom „Modernost i nacija”, koja se može pogledati do 15  aprila.  „Autori izložbe, prof. dr Lidija Merenik i prof. dr Igor Borozan, uz podršku muzejskog savetnika Evgenije Blanuše i kustosa Jasmine Cukić, predstavili su Nadeždino slikarstvo, samosvojno i autentično, na sveobuhvatan način. Tome je doprinela odlična saradnja između institucija, te su pored dela iz Narodnog muzeja Srbije, izložena i dela iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu, istaknuto je u Narodnom muzeju Srbije.

„Pred nama je nova priča o Nadeždi Petrović sa fokusom na prikaze žena u njenom slikarstvu. Od idealizovane srpske seljanke do portreta i aktova anonimnih dama – kako je žene videla i prikazivala Nadežda Petrović, jedna od prvih pripadnica ženske populacije srpske umetničke pozornice, fokus je novog stručnog vođenja kroz aktuelnu tematsku izložbu Velike galerije Narodnog muzeja Srbije. U dugačak spisak dostignuća Nadežde Petrović na našim prostorima beleži se i uspostavljanje jednog posebnog slikarskog žanra! Istorijsko slikarstvo, tipično za akademski ustrojene radove, Nadežda Petrović je uspešno transformisala u izrazito modernu temu i tako kreirala – modernu istorijsku sliku. Zašto je za XIX vek bilo značajno prikazivati motive iz nacionalne istorije? I zašto je moderna umetnost u Srbiji izgledala potpuno drugačije od evropske? ”, dodato je u Narodnom muzeju uz poziv svima da pogledaju njena jedinstvena dela.