Početna Kultura Na današnji dan pre 46 godina preminuo Miloš Crnjanski

Na današnji dan pre 46 godina preminuo Miloš Crnjanski

Na današnji dan, 30. novembra 1977. godine, umro je jedan od najvećih srpskih pisaca – Miloš Crnjanski. Bio je književnik, novinar, prevodilac, kritičar i diplomata. Ubrajan je među 100 najznamenitijih Srba.

Crnjanski je rođen u osiromašenoj građanskoj porodici. Otac Toma bio je niži činovnik, koji je zbog temperamentnog zastupanja srpske manjinske politike „prognan” iz Banata, iz Ilandže u Čongrad, koji je bio neka vrsta „tadašnjeg činovničkog Sibira”. Majka Marina Vujić bila je rodom iz Pančeva. Crnjanski su stara sveštenička porodica u Ilandži, čije se parohovanje završava sa pop Jovanom, sinom pop Dimitrija, a pre toga su njegovi preci živeli u Srpskom Itebeju, preko puta crkve, gde se i danas nalaze tri kuće Crnjanskih.

Odrastao je u Temišvaru, a u leto 1912. odlazi u Opatiju i upisuje se u riječku eksportnu akademiju. Igrao je fudbal u klubu Viktorija na Sušaku. Godine 1913. upisao je studije medicine u Beču, koje nikada nije završio. Prvu pesmu „Sudba” Crnjanski je objavio u somborskom dečjem listu „Golub”, 1908. godine. Godine 1912. u sarajevskoj „Bosanskoj vili” štampana je njegova pesma „U početku beše sjaj”, poslata iz Bečkereka.

U Bečkereku (današnjem Zrenjaninu) je i mobilisan, na početku Prvog svetskog rata i poslat na galicijski front, gde je ubrzo ranjen kao redov austrougarske carske i kraljevske 29. regimente. Veći deo vremena od 1915. Crnjanski provodi u ratnoj bolnici u Beču.

Godine 1916, radi u Direkciji državnih železnica u Segedinu. Sledeće godine je vraćen u vojsku i prekomandovan u Komoran i Ostrogon. U Beču 1918. upisuje Eksportnu akademiju, a već naredne u Beogradu književnost i uređuje list „Dan”.  U jugoslovenskoj prestonici upoznaje se sa Vidom Ružić sa kojom se 1921. venčava. Vida je bila kćerka nekadašnjeg ministra prosvete Dobrosava Ružića. Godine 1922. postaje nastavnik u pančevačkoj gimnaziji i diplomira na Filozofskom fakultetu u Beogradu. To mu omogućava da od 1923. do 1931. godine bude profesor je Četvrte beogradske gimnazije.

Crnjanski iz mlađig dana

Saradnik je „Politike”. Istovremeno, izdaje „Antologiju kineske lirike” i novinar je u listu „Vreme”. U „Srpskom književnom glasniku” 1927. izlaze prvi nastavci njegovog romana „Seobe”. Između 1928. i 1929. bio je ataše za kulturu pri Ambasadi Kraljevine Jugoslavije u Berlinu, a 1930 za roman „Seobe” dobija nagradu Srpske akademije nauka. Sledećih godina putuje brodom po Sredozemnom moru i izveštava iz Španije. Između 1935. i 1941. radi u diplomatskoj službi u Berlinu i Rimu. Po izbijanju Španskog građanskog rata, kao dopisnik „Vremena“ izveštava iz Frankovog štaba.

Po izbijanju Drugog svetskog rata evakuisan je iz Rima i, preko Madrida i Lisabona, u avgustu 1941. odlazi u London, gde je proveo Drugi svetski rat i uzeo britansko državljanstvo. Radi različite poslove. Knjigovođa je obućarske radnje „Helstern“ na Bond stritu i raznosi knjige firme „Hačards“ na londonskom Pikadiliju, dok njegova supruga šije lutke i haljine za robnu kuću „Herods“. Ovo će iskoristiti za okosnicu „Romana o Londonu“. Crnjanski usput stiče diplomu Londonskog univerziteta i diplomu za hotelijerstvo i menadžerstvo. Postaje i član međunarodnog PEN-kluba, koji mu obezbeđuje da se na mašini otkucaju njegovi romani.

Zanimljivo je da tokom života u emigraciji nikada nije javno negativno govorio o komunističkom režimu ili novoformiranom državnom uređenju u Jugoslaviji, jer je smatrao da izdaja otadžbine predstavlja najveći greh i najveću sramotu.  U Jugoslaviju se vratio 1965. godine u društvu sa jugoslovenskim ambasadorom u Londonu, Srđom Pricom.

Preminuo je 30. novembra 1977. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Osim Seoba, Romana o Londonu, pamtimo ga i po Lirici Itake, Lamentu nad Beogradom, Stražilovu, Dnevniku o Čarnojeviću, Embahadama… Prema želji iz testamenta Narodna biblioteka Srbije je 1979. godine primila zaostavštinu Miloša Crnjanskog.

Izvor: Spona – srbi.org.mk