Početna Događanja Iz štampe izašla prva knjiga Vesne Špirić iz Beča „Još uvek sanjam“

Iz štampe izašla prva knjiga Vesne Špirić iz Beča „Još uvek sanjam“

Prva knjiga Vesne Špirić iz Beča – „Još uvek sanjam“
Foto: V. Špirić

Vesna Špirić, nastavnica u Prosvjetinoj školi Srpskog jezika u Austriji, inicijator Kluba mladih umetnika – Prosvjete Austrije, organizator mnogih kulturnih srpskih manifestacija u Beču, član Upravnog odbora Prosvjeta Austrija, scenarista, glumica, pesnikinja…. ovih dana je podelila lepu vest sa svojim prijateljima. Nakon što je izabrana na konkursu za Prvu knjigu za dijasporu Banatskog kulturnog centra njena knjiga poezije „Još uvek sanjam“ je izašla iz štampe. „Hvala svima koji su pomogli da se moj san ostvari -Klubu mladih umetnika – Prosvjete Austrija koji je podsticao moju kreativnost, SKPD Prosjveti Austrija koja mi je uvek pružala podršku, kao i Srđanu Mijalkoviću koji me je nagovarao da se prijavim! Banatskom kulturnom centru koji je organizator konkursa! I hvala Senki Vlahović na pomoći da knjiga izgleda ovako divno! Moj san se ostvario, a vi? Da li i vi sanjate velike snove?“zapisala je na svojim društvenim mrežama Vesna Špirić.

Za portal Rasejanje.info ona je istakla da je oduvek sanjala da ostavi „makar mali trag u večnosti“. „Postojanje knjige je jedan od načina da ne prođemo kao vetar i nestanemo, kao da nas nije ni bilo. Zahvalna sam Bogu što mi je dao talenat kojim mogu da izrazim svoja osećanja, da ih podelim s drugima, i na neki način pomognem bar nekome, bar malo“, naglasila je Vesna.

Svestrana i velika umetnička duša
Vesna Špirić
Foto: arhiva V. Špirić

„Prva pesnička zbirka Vesne Špirić predstavlja pravo poetsko i književno osveženje. U doba kada se stihovi sve manje pišu a drugi književni rodovi ponekad zamagljuju njihovu vrednost, pojava ove zbirke znači potragu za novim značajem i jedno novo i posebno čitanje poezije.

Teme kojima se pesnikinja bavi univerzalne su i suštinske – nada i vera, prijateljstvo, prolaznost vremena, lepota, sloboda, mir i nemiri, no ipak, u zbirci se najviše prepoznaje i oseća – ljubav. To je ta „crvena nit“ koja boji, ulepšava i daje koherentnost, lakoću, ali i dubinu stihovima koji su pred čitaocem“, istakao je Srđan Mijalković predsenik SKPD Prosjveta Austrija.

„Koordinate pesničkog sveta Vesne Špirić kreću se oko tema karakterističnih za modernističke pesnike, pesničko ja stupa u relaciju sa svetom preko svoje senzibilnosti i senzualnosti, saznaje ga, komentariše, nadvladava, približava mu se sećanjem, obraća mu se dubinom razumevanja, prihvatanja, s ljubavlju, bez rezignacije i bola. Njen izabrani svet je intimistički i svet univerzalnog, prelazi iz jednog u drugi kako bi iskustvu i ličnim doživljajima dala patinu vedre pomirenosti, predočila životne zaključke o prirodi ljudskog karaktera, smisla prijateljstva i života u sadašnjem trenutku.Ova zbirka pleni toplinom, vedrinom, jasnoćom slika i stavova“, dodala je Tatjana Janković.

Knjiga „Još uvek sanjam“  je objavljena je na osnovu konkursa za objavljivanje pr­vih knjiga mladih autora koji su raspisali Banatski kulturni centar Novo Miloševo i Grad Kikinda za 2021. godinu. Vesna Špirić, koja je poznata u Beču a i šire kao veliki čuvar srpskog jezika i tradicije u srpskoj prestonici je završila na Filološkom fakultetu engleski jezik i književnost, kao i master studije, i još jedne master studije u Beču. Njena knjiga se može nabaviti na  https://bkcknjige.rs/prodavnica/prva-knjiga/vesna-spiric-jos-uvek-sanjam/